luni, 30 aprilie 2012

Film artistic: The Robe (Tunica)-1953.

In vremea cand imparatul Tiberius isi duce in tihna batranetile pe insula Capri, tribunul Marcellus nu pierde ocazia de a-l umili public in piata de sclavi pe dusmanul si rivalul sau in dragoste, Caligula mostenitorul tronului, un om fara scrupule si cu ambitii nebune, licitand impotriva lui pentru sclavul grec Demetrius, un barbat educat, vanjos si curajos. Vrand razbunare, Caligula, care nutrea la mana logodnicei lui Marcellus, il trimite pe acesta in provincia romana Iudeea, socotita cloaca imperiului, un teritoriu neinteles, plin de revolte si greu de guvernat. Marcellus impreuna cu sclavul Demetrius, companionul sau personal, sosesc in Ierusalim odata cu intrarea triumfala a lui Isus.Marcellus este desemnat de guvernatorul Pilat sa conduca unitatea de soldati care-l rastigneau pe Isus pe dealul Golgotei. Marcellus accepta cu detasare misiunea considerand, ca dealtfel majoritatea romanilor, ca Isus este doar un alt vrajitor si instigator la revolte. Asteptand ca Isus sa-si dea Duhul dupa ce l-au rastignit, Marcellus, un petrecaret de felul sau si subiect de scandaluri cu femei, impreuna cu soldatii incing un joc de zaruri la poalele crucii. Surprinsi de furtuna iscata din senin, Marcellus isi acopera fata chiar cu camasa purtata de Isus, moment in care Marcellus este cuprins de o remuscare si un sentiment de nebunie teribile. Demetrius insfaca roba si fuge de la stapanul sau alaturandu-se crestinilor din Iudeea. Convins ca asupra sa a fost aruncata o vraja de pe camasa lui Hristos, Marcellus incearca sa gaseasca camasa si sa o distruga. Dandu-se un negustor de haine si amestecandu-se printre crestinii ce traiau ascunsi, Marcellus gaseste camasa lui Hristos si pe Demetrius dar devine puternic atras de curata credinta crestina. Alaturi de Demetrius, Petru ucenicul lui Isus, si alti cativa crestini iudei, revin pe ascuns in Roma, pentru a impartasi mai departe invataturile lui Isus. Demetrius este luat prizonier iar Marcellus il salveaza dar cu pretul libertatii sale. Marcellus este judecat imediat si condamnat la moarte de catre Caligula. Logodnica lui Marcellus il infrunta pe Caligula si se ofera de buna voie sa impartaseasca soarta iubitului ei cu care va fi impreuna in imparatia lui Hristos.
Un film despre puterea credintei, inca odata se demonstreaza ca ea, credinta e mai presus de logica; demna de apreciat este interpretarea tuturor actorilor iar costumele sunt chiar fabuloase. Decoruri superbe, atmosfera tipica filmelor vechi ce astazi nu o mai gasim nici macar in randul productiilor care evoca acele vremuri.
Filmul Tunica (Camasa lui Hristos) nu este bazat explicit pe Biblie, ci este un roman despre un lider Roman numit Marcelus. Romanul lui Lloyd C. Douglas a ramas de-a lungul anilor un besteller absolut, tiparit in zeci de milioane de . exemplare. Filmul a fost realizat in anul 1953.
Distributia:
Richard Burton-Marcellus Gallio
Jean Simmons-Diana
Victor Mature-Demetrius
Michael Rennie-Peter
Jay Robinson-Caligula
Dean Jagger-Justus
Torin Thatcher-Sen. Gallio
Sally Corner-Cornelia Gallio
Pamela Robinson-Lucia Gallio
Richard Boone-Pontius Pilate
Betta St. John-Miriam
Jeff Morrow-Paulus
Ernest Thesiger-Tiberius
Rosalind Ivan-Empress Julia the Elder
Dawn Addams-Junia
Leon Askin-Abidor
Helen Beverley-Rebecca
Frank Pulaski-Quintus
David Leonard-Marcipor
Michael Ansara-Judas
Jay Novello-Tiro
Donald C. Klune-Jesus of Nazareth
Cameron Mitchell-the voice of Jesus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu